Energiebesparingsplicht: zo voldoe je er aan
Verbruikt jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas? Dan moet je alle energiebesparende maatregelen nemen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Heb je een kantoorpand, dan moet je vanaf 2023 zelfs minimaal energielabel C hebben.
Voorkom boetes of verplichte sluiting van je kantoor en ga direct aan de slag met onderstaande maatregelen. Wat kun je zelf oppakken en wat moet je laten uitvoeren?
Om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegen te gaan wil Nederland voor 2030 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 is dit zelfs 95% minder. Ondernemers krijgen daarom met steeds meer maatregelen te maken. De energiebesparingsplicht is daar een van en geldt als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt. Ter vergelijking: dat is meer dan twintig keer het elektriciteits- en gasverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. Verbruik je minder, dan geldt deze plicht niet voor jou.
Energiebesparingsplicht 2023
Vanaf 2023 moet ieder kantoorpand van minimaal 100 m2 verplicht energielabel C hebben. Heb je dat niet, dan mag je het pand niet meer als kantoor gebruiken en kun je een boete krijgen van maximaal 81.000 euro. “Er worden boetes uitgedeeld uit aan bedrijven die na verschillende waarschuwingen nog steeds niet voldoen aan de energiebesparingsplicht”, aldus Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com.
Gemeenten controleren of ondernemers aan de energiebesparingsplicht voldoen. Het kabinet heeft daar extra geld voor vrijgemaakt. Heeft jouw kantoorpand nog geen energielabel C? Zorg dat je concrete plannen om te verduurzamen klaar hebt liggen. De kans is dan groter dat je bij een controle van de gemeente eerst een waarschuwing krijgt in plaats van een boete. “En als je kunt aantonen dat je van plan bent om grootschalig te renoveren, dan zijn uitzonderingen mogelijk", zegt Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com. "Het is bijvoorbeeld niet rendabel om nu je verlichting te vervangen door ledverlichting als je over 2 jaar je hele pand gaat renoveren, waarmee je in een keer van energielabel G naar A gaat."
Informatieplicht energiebesparing
Geldt de energiebesparingsplicht voor jou? Dan heb je sinds 2019 ook een informatieplicht. Je geeft een keer in de vier jaar door welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dit doe je via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Erkende maatregelenlijst
Welke energiebesparende maatregelen je moet nemen is afhankelijk van je bedrijfstak. Op de website van RVO vind je erkende maatregelenlijsten voor energiebesparingvoor 19 bedrijfstakken. Daarin staat waaraan je met jouw bedrijf moet voldoen.
Let op: investeringen in het vergroenen van energie, bijvoorbeeld in zonnepanelen of een warmtepomp gelden niet als energiebesparend. Je vermindert daarmee namelijk niet je energieverbruik. Alle goedgekeurde maatregelen dragen actief bij aan het verminderen van je elektriciteits- en/of aardgasverbruik.
Energiebesparende maatregelen nemen
>> Lees hier het hele artikel van de Kamer van Koophandel.