Voor ondernemers is cybersecurity een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Zeker nu we op grote schaal thuiswerken. Hoe pakt bedrijfseigenaar Wendy van Ierschot dit aan?

Wil je als ondernemer zorgen dat je bedrijf cyberveilig is, dan heb je er een flinke klus bij. Dat is de boodschap van Wendy van Ierschot, eigenaar van VIE People, een middelgroot bedrijf in de HR-branche. “Het is niet alleen een kwestie van zorgen voor waterdichte systemen, ook moet je, samen met je personeel, constant alert zijn op phishing en hackpogingen. Juist nu we allemaal thuis werken."

Hackpogingen

Cybersecurity is een van de grootste uitdagingen van deze tijd voor ondernemers, meent Van Ierschot. “Niet alleen moet je je goed verdiepen in alle soorten hackpogingen en de ICT-oplossingen daarvoor, ook moet je constant alert zijn op phishing en zorgen dat je medewerkers dat ook zijn en blijven. Dat laatste is de zwakste schakel: veel mensen zijn niet bestand tegen mooipraterij van bedriegers aan de telefoon en doorzien moeilijk hun subtiele, uitgekiende methodes om je te chanteren. Hier alert op leren zijn kost veel tijd en energie.”

Tips van Wendy van Ierschot voor ondernemers:

  • Reik je personeel tools aan om veilig met elkaar te communiceren. Als ze het zelf moeten regelen, kunnen ze hun toevlucht nemen tot onveilige manieren.
  • Besteed binnen je bedrijf ieder halfjaar aandacht aan cyberveiligheid en hoe daar alert op te zijn.
  • Deel verdachte berichten en ervaringen van collega’s met fraudepogingen via een apart communicatiekanaal, bijvoorbeeld een appgroep.
  • Verbied je medewerkers om algemene wifinetwerken, zoals in de trein, te gebruiken. Deze zijn zeer onveilig. Laat hen een hotspot op de eigen telefoon gebruiken en betaal als werkgever deze data.
  • De menselijke natuur is de grootste valkuil. Train je mensen om gladde praters en verdachte berichten te ontmaskeren.
  • Zorg dat iedereen altijd updates draait op al zijn apparaten.
  • Leer van de ervaringen van andere ondernemers.

Starten met cybersecurity

Heb je nog geen kennis en ervaring? Pak het dan praktisch en gefaseerd aan met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Weet binnen 5 minuten wat je vandaag te doen staat om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Download je eigen actielijst en ga vandaag nog aan de slag met de praktische instructies en tips van het Digital Trust Center.

>> Lees hier het hele artikel.

Het Digital Trust Center streeft naar een digitaal veilig ondernemend Nederland. Dit doen wij door kennis en informatie te bieden waar ondernemers zelf mee aan de slag kunnen. Net zo belangrijk zijn verhalen van ondernemers uit de praktijk.

Door deze ervaringsverhalen te delen kunnen ondernemers elkaar inspireren en aanmoedigen om de cyberweerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven naar een hoger plan te tillen. Welke succesverhalen zijn er? Wat kunnen we leren van ondernemers die met een cyberincident te maken hebben gehad? Ondernemend Nederland vertelt!