Omgevingswet: dit verandert voor je bedrijf

Wil je bijvoorbeeld een bedrijfspand bouwen of milieuvergunning aanvragen, dan krijg je vanaf 2024 te maken met de Omgevingswet. Vergunningen regel je voortaan bij het nieuwe Omgevingsloket.

De Omgevingswet geldt voor alle veranderingen die burgers en bedrijven willen maken in hun omgeving: van dakkapel tot torenflat, van windmolen tot winkelpand.

‘Simpeler’

Minder gedoe met vergunningen, dat is een belangrijk doel van de Omgevingswet. Door 26 wetten samen te voegen en een nieuw loket te starten waar alle vragen samenkomen, hoopt de overheid het proces simpeler en sneller te maken.

Tot 2024 waren er drie loketten die vergunningen afgaven. Nu kun je terecht op één plek. Voor ondernemers die bekend zijn met de processen van vóór 2024: het Omgevingsloket vervangt het Omgevingsloket Online (OLO), de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM), Meldpunt Bodemkwaliteit en Ruimtelijkeplannen.nl.

Omgevingsloket

Bij het online Omgevingsloket controleer je welke regels en afspraken er gelden voor je project. Ook doe je daar de aanvraag voor vergunningen.